vrijdag 27 augustus 2010

Stage maart

Het echt werk !



Stage maart, het moment waar ik voor de allereerste keer zelf een ganse week de juf kan én mag zijn. Uren, dagen, weken voorbereidingswerk was er nodig om deze stageperiode tot een goed eind te brengen. Het was dan ook de eerste keer dat we leerden rond een BC ( belangstellingscentrum) te werken waarmee we de kleuter van dag 1 tot dag 5 konden boeien. In deze periode werd er gewerkt rond het BC ‘Naar bed’. Dit belangstellingcentrum werd opgebouwd rond het boek: Boem het wakkere slaapschaap. Boem is niet zomaar een slaapschaap, Boem is een slaapschaap die wel 20 dingen probeert om te kunnen slapen maar zonder resultaat. Tijdens de stageweek werd er iedere dag een nieuw dagthema aangebracht in de klas rond slapen. De kinderen kregen de kans om hun pyjama eens mee te brengen naar de klas. Op vrijdag kregen we bezoek van alle slaapknuffels waardoor er een groot berenassortiment in de klas aanwezig was. Daarnaast kreeg de klas ook een ware metamorfose tijdens de stageweek. Overal in de klas kon je sterren en donkere wolken terugvinden in de klas waardoor het inleefvermogen van de kinderen al héél wat groter werd. Aan het prentenbord in de klas kwamen er 10-tallen foto’s en prenten van alle soorten bedden. Ook de poppenhoek bleef niet gespaard van de metamorfose. De poppenhoek werd omgetoverd tot een echte slaaphoek met kussens, dekens, pantoffels, pyjama’s, bedjes, een nachtlamp, knuffels enz.


Om de kleuters al wat voor te bereiden op de komst van nieuwe juf en het BC ‘ Naar bed’ had ik een slaapdagboekje ontworpen. In dit boekje stonden kleine opdrachten waardoor de kinderen even stil stonden bij alle aspecten van het slapengaan. Zo ontdekten de kleuters dat ieder kind een ander bed heeft met een ander laken. Daarnaast ontdekten ze ook nog dat iedere kleuter een ander slaapritueel heeft, zo gaat de ene kleuter nog wat tv-kijken voor het slapen gaan en zal de andere kleuter een boekje lezen voor het slapengaan. Tijdens de stageweek werd er af en toe tijd gemaakt om klassikaal het boekje te bekijken en te bespreken. Zo konden de kleuters hun ervaringen delen.



Werktijd!



Naast het spelen en verkennen van de klas werd er af en toe ook was tijd gemaakt om te knutselen. De kleuters brachten een schoendoos mee naar de klas. Deze schoendoos werd met behulp van kosteloos materiaal omgetoverd tot een bed. Voor de ene kleuter was dit een grote uitdaging dan voor de andere. Werken met kosteloos materiaal was een grote uitdaging voor de kleuters.


Na een intensieve werk- en speelweek gingen de kleuters naar huis met een rugzak vol nieuwe ervaringen. Het was een geslaagde eerste stageperiode.


Hieronder zie je ook enkele voorbeelden van bedjes gemaakt uit kosteloos materiaal.





Voor extra informatie over het boek: Boem het wakkere slaapschaap, raadpleeg volgende link:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten